Basis voor het  pannenkoekenbeslag

Ingrediënten (voor 10 pannenkoeken):
– 500 g zelfrijzende bloem
– 4 eieren
– 3 dl melk
– 2 eetlepels olie, 1 snuifje zout

Bereiding:
– meng de bloem met het zout, roer er de eieren onder
– voeg de melk en 3 dl water toe en mix tot een glad mengsel. Laat 1 à 2 uur rusten.
– verhit de olie in de pan en bak de pannenkoeken in een hete pan

TIP: Je kan het deeg ook bereiden met ½ zelfrijzende bloem en ½ boekweitbloem.

Vulling voor de pannenkoeken

Ham, kaas en champignonvulling

Ingrediënten (voor 10 pannenkoeken):
– 100 g gerookte hamsnippers
– 250 g champignons
– 50 g geraspte kaas (emmental – gruyère kaas)
– vetstof, enkele lepels bloem of roux minute om de kaassaus te bereiden
– peper, zout en nootmuskaat

Bereiding:
– snijd de champignons in fijne schijfjes en bak ze gedurende enkele minuten
– maak een witte saus op basis van roux (traditionele manier of met roux minute), voeg de kaas toe tot een dikke saus wordt bekomen
– breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg de reepjes ham en uitgelekte champignons toe.

Ricotta met fijne tuinkruiden

Ingrediënten (voor 10 pannenkoeken):
– 250 g ricotta kaas
– 3 wortelen, 1 courgette, 150 g passata (gezeefde tomaten), 1 ui, 1 teentje knoflook
– 1 eetlepel fijngesnipperde basilicum, zwarte peper, zout

Bereiding:
– schil de wortelen en de courgette en rasp deze fijn
– snipper de ui en het knoflookteentje
– verhit de olijfolie en stoof de groenten gedurende enkele minuten, voeg de tomaten toe en laat gedurende 5 minuten pruttelen. Breng op smaak met peper, zout en gesnipperde basilicum.
– roer er net voor opdienen de ricotta kaas onder

Gerookte zalm met preireepjes

Ingrediënten:
– 2 grote preistengels
– 3 sneden gerookte zalm
– 1,5 dl room, 1 eierdooier
– peper en zout, weinig peterselie, weinig vetstof

Bereiding:
– maak de prei schoon en verdeel in stukjes van 5 cm, snijd ze in julienne
– verhit de vetstof en laat de preisnippers eventjes smoren (niet laten verkleuren), blus met de room, kruid met peper en zout en laat zachtjes garen gedurende 10 minuten met deksel op de pan. Bind de prei met de eierdooier en laat nog even warmen.
– snijd de gerookte zalm in fijne reepjes en bak lichtjes op
– voeg de gerookte zalm toe aan de preisnippers, versier met gehakte peterselie

Appel en honingrozijnmengsel

Ingrediënten:
– 2 appels
– scheutje citroensap, eetlepel honing, snuifje kaneel
– handvol rozijnen

Bereiding:
– schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in kleine stukjes
– stoof de appelstukjes en de rozijnen gaar in enkele eetlepels water, voeg het citroensap toe om verkleuring te voorkomen, breng op smaak met honing en snuifje kaneel

Zacht gestoofd fruit met ahornsiroop

Ingrediënten:
-1 kiwi, 1 sinaasappel, enkele druiven, 1 rijpe peer, 5 gedroogde pruimen, 5 gedroogde abrikozen
– ½ citroen, 3 eetlepels ahornsiroop

Bereiding:
– week de pruimen en abrikozen even in water
– snijd de pruimen en de abrikozen in stukjes, snijd ook de andere fruitsoorten in kleine stukjes
– pers er wat citroensap over, stoof het fruit gedurende 5 minuten gaar
– breng op smaak met de ahornsiroop
Dit recept is heel lekker met een extra bolletje roomijs.

Andere tips:

 warme chocoladesaus
– gebakken banaan met ahornsiroop
– gepureerde perziken uit blik, in stukjes gesneden blikfruit

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2014 A Touch of Rose
Top
Volg ons: