Rundsstoofpotje met wintergroenten

Ingrediënten (voor 4 personen):
– 600 g rundsstoofvlees
– 2 pastinaken, 1 koolrabi, 4 grote wortelen, 1 ui
– 1 potje rundsfond, 1 klein potje tomatenpuree
– weinig bindmiddel, bv donkere roux – weinig vetstof
– kruiden: tijm, laurierblaadje, komijnzaadjes, paprikapoeder, peper en zout, 1 gedroogde steranijs

Bereiding:
– verhit de vetstof en bak de blokjes rundsstoofvlees bruin, kruid met peper, zout en paprikapoeder
– voeg de fijngesnipperde ui toe en laat even aankleuren, blus met de rundsbouillon en voeg tevens wat water toe
– voeg de tijm, laurier, komijnzaadjes en steranijs toe. Laat het vlees zachtjes garen in gesloten kom op een laag vuurtje (dit kan eveneens in de oven in een stoofpot) gedurende ongeveer 1 uur. Controleer wel regelmatig of er nog voldoende vocht is in de kookpot.
– schil ondertussen de groenten en snijd deze allemaal in kleine blokjes, de groenten moeten slechts ½ uur garen (anders zijn ze te gaar). Voeg deze toe aan de stoofpot en laat verder garen.
– voeg als laatste de tomatenpuree toe. Indien nodig kan de saus wat gebonden worden.
– lekker om te serveren met knolselderpuree: aardappelen koken samen met knolselder, pureer deze en breng op smaak

Hertenragout met vijgen

Ingrediënten (voor 4 personen):
– 600 g hertenstoofvlees
– 2 sjalotten
– 1 potje wildfond, 6 gedroogde vijgen, stukje chocolade
– 1 bokaaltje zoetzure uitjes
– weinig bindmiddel bv donkere roux – weinig vetstof
– kruiden: 2 laurierblaadjes, peper en zout

Bereiding:
– verhit de vetstof en bak de blokjes hertenstoofvlees bruin, kruid met peper en zout
– snipper de sjalotten, laat kleuren in een weinig vetstof, blus de pan met water en voeg bij het vlees
– voeg de wildfond toe
– voeg de laurierblaadjes toe. Laat het vlees zachtjes garen in gesloten kom op een laag vuurtje gedurende ongeveer 1 uur. Controleer wel regelmatig of er nog voldoende vocht is in de kookpot.
– verdeel de vijgen in 4 stukken (verwijder het harde steeltje) en giet de uitjes af
– voeg de vijgen en uitjes toe
– laat alles verder garen en voeg bindmiddel toe indien nodig
– voeg als laatste een klein stukje chocolade toe. Roer alles nog eens goed om.
– om meer kleur te krijgen, kan je nog wortelschijfjes toevoegen.
– lekker met gratin-aardappelen en wintergroentjes

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2014 A Touch of Rose
Top
Volg ons: