Oncologische revalidatie & initiatie Nordic Walking

Kanker en de behandeling ervan kunnen je algemene conditie ondermijnen. Je bent meer vermoeid en kan minder inspanningen aan. Zelfs dagdagelijkse handelingen kunnen soms te veel zijn. Het is dus erg belangrijk om je conditie op peil te houden, zodat je deze klachten kan beperken en zo de medisch noodzakelijke behandeling beter aan kan.
Via een uitgebalanceerd oefenprogramma op maat, kunnen we hier samen aan werken. Langzaamaan bouwen we je uithouding op door middel van lichte krachtoefeningen op toestellen zoals de crosstrainer, loopband, fiets…

Tweemaal per week, elke dinsdag- en vrijdagvoormiddag oefenen we samen in groep. Een revalidatiecyclus duurt 12 weken, en kan je aanvangen zowel tijdens als na de behandeling, dit het hele jaar door. Om van start te kunnen gaan, is goedkeuring van zowel de behandelend arts als de revalidatiearts noodzakelijk.

Voor deelname aan de sessies betaal je enkel het remgeld van de kinesitherapie. Hoeveel dit voor jou concreet betekent, kan je vooraf navragen.

Meer informatie kan je steeds verkrijgen bij de kinesisten, psychologe en oncologisch verpleegkundigen van het daghospitaal.

Initiatie Nordic Walking

Via een initiatie Nordic Walking, gegeven door kinesist Loe Van der Donckt, willen we je graag laten kennis maken met het belang van beweging tijdens en na de behandeling van kanker.

Nordic Walking is een outdoor fitnessactiviteit waarbij ongeveer 90% van alle spieren wordt gebruikt. Het fysiek actief bezig zijn en tegelijkertijd mentaal ontspannen in de natuur zijn wellicht de belangrijkste redenen om sport te beoefenen. Het doel is het trainen van het gehele lichaam, dit door te wandelen met behulp van speciaal ontwikkelde wandelstokken, genaamd ‘poles’. Op deze manier oefen je je spieren zodanig waardoor je lichaamshouding en conditie verbeteren. Daarnaast wordt er door het gebruiken van je spieren stresshormonen afgevoerd en blokkades opgeheven. Je lichaam wordt soepeler, beweeglijker en meer ontspannen.

Verloop

We vangen aan om 9u30 in de oefenzaal van de oncologische revalidatie, waar psychologe Eva De Bisschop en kinesiste Greet Vergauwen je graag van harte welkom heten en de oncologische revalidatie aan je voorstellen. Vervolgens gaan we om 10u van start met de initiatie Nordic Walking, waarna we afronden in A touch of Rose, waar we kennis maken met hun werking en er verdere vragen kunnen worden gesteld, dit tijdens het nuttigen van een kleine verfrissing.

Doelgroep

De workshop is toegankelijk voor alle patiënten die reeds actief zijn binnen de oncologische revalidatie, alsook voor alle patiënten met kanker die in behandeling zijn in AZ Rivierenland. Patiënten die nog geen oncologische revalidatie volgen, mogen één familielid meebrengen om hen te begeleiden.
Wij vragen een bijdrage van € 5 per persoon voor de workshop én het drankje achteraf, de dag zelf te voorzien.

Praktisch

Sportkledij en wandelschoenen zijn gewenst.

Omdat we iedereen graag de nodige en gepaste aandacht willen kunnen geven, wordt het aantal deelnemers voor deze workshop beperkt tot 30 personen.

De workshop gaat tweemaal per jaar door. De concrete data vind je in de Agenda op onze website.

We verzamelen in de kineruimte (volg route 120). De ingang bevindt zich recht tegenover de verpleegpost (route 136).

Inschrijven kan via e-mail op info@atouchofrose.be met vermelding van: Oncologische Revalidatie + je naam en je voornaam + je lengte (om in de gepaste wandelstokken te kunnen voorzien) + je telefoonnummer.

Je krijgt een bevestiging als je kan deelnemen.