Vegetarische balletjes in tomatensaus

Ingrediënten (voor 4 personen):
– 200 g linzen
– 3 uien, 1 kg tomaten, 1 bosje peterselie
– 2 teentjes knoflook, 2 takjes tijm, 2 takjes rozemarijn, 1 blaadje laurier
– 4 sneden oudbakken wit brood
– 3 eetlepels bloem, weinig suiker
– peper en snuifje zout, 1 eetlepel olie

Bereiding:
– pel en ontpit de tomaten, snijd ze in blokjes. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Bind de takjes tuinkruiden samen tot een bundeltje.
– fruit 2 uien glazig, roer er de tomatenblokjes onder en laat zachtjes stoven samen met het kruidentuiltje
– kook de linzen volgens aanwijzing op de verpakking, giet af en houd 4 eetlepels apart
– pureer de linzen samen met 1 gesnipperde ui, peterselie en broodkruim met een mixer. Breng op smaak met peper en zout. Zorg dat het deeg vast genoeg is om balletjes te rollen!
– neem telkens een eetlepel deeg, duw er een paar overgebleven linzen in en rol het tussen je handpalmen
– laat deze balletjes even mee sudderen, garneer met peterselie en serveer

Quiche met bloemkool, Gorgonzola en walnoten

Ingrediënten (voor 2 à 3 personen):
– 1 kruimeldeegbodem
– 500g bloemkool, 30 g walnoten
– 6 eieren, 2 dl melk, 2 dl sojaroom
– 180 g gorgonzala kaas
– peper en zout

Bereiding:
– snijd de bloemkool in kleine roosjes, kook ze gaar in ruime hoeveelheid water. Laat afkoelen.
– klop de room, melk, 4 eieren en eierdooiers. Kruid met peper en zout.
– leg de kruimeldeegbodem in een taartbodem (met bakpapier) en prik er enkele gaatjes in. Laat de bodem ongeveer 10 min even bakken (andere schaal erin leggen of bodem bedekken met droge bonen).
– verspreid de bloemkool over de bodem, verdeel de gorgonzolakaas in brokjes en voeg eveneens de gehakte walnoten toe
– giet het mengsel van eieren en melk erover en laat de quiche bakken gedurende 40 tot 45 minuten in een oven op 180°C
– laat even afkoelen en verdeel in porties

 

Vegetarische moussaka

Ingrediënten:
– 1 ui, 2 teentjes knoflook
– 1 groot blik tomatenblokjes of 6 grote tomaten, 2 aubergines, 1 courgette, 1 kg vastkokende aardappelen
– 400 g quorn
– peper en zout, 1 theelepel oregano
– 700 ml soyamelk, bakmargarine, bloem, olijfolie

Bereiding:
– kook de aardappelen beetgaar
– maak een bechamelsaus met de soyamelk, kruid af met peper en zout en laat even doorkoken
– maak ondertussen de tomatensaus: stoof de fijngesnipperde ui aan in de olijfolie, voeg de geperste look en oregano toe. Bak de quorn even op en voeg eveneens toe. Voeg de blokjes tomaten toe en laat alles even doorkoken.
– snijd de aubergine en de courgette in plakjes, bak even langs beide kanten gaar met wat olijfolie. Snijd de aardappelen in schijfjes van ongeveer 1 cm.
– leg in een ingevette ovenschaal: laagje groenten, laagje aardappel en giet er een laagje tomatensaus over. Herhaal dit nogmaals. Leg vervolgens nog een laatste laagje groenten en eindig met een laag bechamelsaus.
– plaats de moussaka gedurende 20 min in oven op 180°C

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2014 A Touch of Rose
Top
Volg ons: