Croque met gerookte zalm

Ingrediënten (4 personen):
– 8 sneden brood
– zachte kruidenkaas bv Philadelphia kaas
– 4 sneden gerookte zalm
– rucola salade

Bereiding:
– besmeer het brood met de kruidenkaas, leg er een snede zalm tussen en vervolgens de rucola salade, leg de andere boterham erboven
– verwarm het brood in een tosti-ijzer of croque monsieur toestel

Italiaanse croque

Ingrediënten (4 personen):
– 8 sneden brood
– mozzarella kaas / fetakaas
– pesto (rode of groene)
– enkele sneden Italiaanse ham
– zongedroogde tomaten
– enkele blaadjes verse basilicum

Bereiding:
– besmeer het brood met de pesto, beleg met ham, schijfje mozzarella kaas en plakje tomaat- voeg ook enkele blaadjes basilicum toe
– leg er een andere boterham op en plaats de broodjes in het croque monsieur toestel

Pesto

Rode pesto

Ingrediënten:
– 200 g zongedroogde tomaten
– 4 eetlepels geroosterde pijnboompitten
– 75 g Parmezaanse kaas
– 50 g verse basilicum, 3 tenen knoflook
– 4 eetlepels olijfolie, 3 eetlepels (balsamico)azijn

Bereiding:
– voeg alle ingrediënten samen en mix met staafmixer tot een fijne egale massa

Groene pesto

Ingrediënten:
– 2 grote bossen basilicum
– 3 teentjes knoflook
– 2 dl olijfolie
– 50 gram pijnboompitten
– 100 gram geraspte Parmezaan kaas

Bereiding:
– mix de gepelde knoflook samen met de basilicum, voeg olijfolie en pijnboompitten en mix nogmaals tot een fijne massa. Voeg als laatste de Parmezaan toe.
Tip: om te bewaren best een laagje olie op de pesto leggen en dan kan deze zeker een maand bewaard worden in de koelkast.

Croque monsieur met Brie

Ingrediënten:
– 4 sneden bruin brood
– Brie kaas of andere crèmekaas
– honing
– pijnboompitten
– 3 à 4 sneden Ardeense ham of Zwarte Woudham

Bereiding:
– besmeer het brood met de Brie kaas
– rooster de pijnboompitten in een droge pan tot ze lichtjes gekleurd zijn, leg deze op de kaas en besprenkel met honing
– beleg eveneens met het gerookt vlees
– dek af met de andere snede brood en verwarm in het tosti-ijzer

Groentenhapjes om toe te voegen bij een broodmaaltijd

Fijne champignoncrème

Ingrediënten (2 kleine porties):
– 75 gram champignons
– ½ uitje ,½ teentje knoflook
– scheutje olijfolie
– enkele takjes peterselie en/of andere groene tuinkruiden zoals bieslook
– 2 eetlepels room
– ½ sneetje brood
– peper en zout

Bereiding:
– maak de champignons schoon en snijd in stukjes, pel en hak de ui en het knoflook fijn.
– verhit een scheutje olijfolie in een grote pan, bak hierin de ui en de champignons. Bak de knoflook nog even mee.
– hak de peterselie en de andere kruiden
– maal het brood (met een staafmixer) tot kruimels. Voeg de afgekoelde champignons en de tuinkruiden toe en pureer dit tot een gladde crème.
– breng op smaak met room, peper en zout

Ratatouillepuree

Ingrediënten (2 kleine porties):
– 1 kleine tomaat, 1/8 rode paprika, ¼ courgette
– 1 klein uitje, 1 teentje knoflook
– 2 eetlepels olijfolie
– peper en zout
– ½ snede brood
– 2 eetlepels zure room

Bereiding:
– maak de tomaat, paprika en courgette schoon. Pel de ui en knoflook. Hak alle groenten grof.
– verhit de olijfolie. Bak de groenten, ui en knoflook al roerende gedurende enkele minuten. Kruid af met peper en zout. Giet er 200 ml water bij, zet op het vuur en laat de groenten 10 minuten garen.
– maal het brood met een staafmixer tot kruimels. Voeg de ratatouille toe en pureer tot een gladde crème. Kruid af met peper en zout.

Zoete broodmaaltijden

Zoete appeltosti met kaneel

Ingrediënten:
– ½ appel
– 4 sneden sneetjes volkorenbrood
– zachte boter
– 1 theelepel honing , ½ theelepel kaneel

Bereiding:
– schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in zeer dunne plakjes
– besmeer het brood dun met boter, leg er wat appel op, druppel er wat honing over en bestrooi met kaneel. Leg er een snede brood op met de besmeerde kant naar onder en druk een beetje aan.
– bak de tosti’s in een koekenpan (eerst besmeren met boter) of in een tosti-ijzer
Tip: Dit gerecht kan ook bereid worden met plakjes banaan ipv appel. Gebruik dan choco als smeerstof tussen de boterhammen.

Brood-honing-notenschoteltje

Ingrediënten (1 pers):
– 1 eetlepel rozijnen, ½ appel, 1 eetlepel okkernoten
– 1 ½ sneetje brood
– 1 eetlepel zachte boter
– 1 ei
– 1 eetlepel honing, ½ eetlepel suiker
– 4 eetlepels slagroom

Bereiding:
– week de rozijnen 15 minuten in warm water, giet ze af en dep ze droog
– verwarm de oven voor op 180° graden
– hak de noten grof, snijd de korsten van de boterhammen en snijd er kleine driehoekjes van. Besmeer ze aan beide kanten met boter.
– klop het ei met de honing en de room tot de honing is opgelost
– leg de stukjes brood in 2 kleine ovenvaste schaaltjes met tussen het brood de rozijnen, schijfjes appel en het notenmengsel. Verdeel het eimengsel er gelijkmatig over en laat het 3 minuten intrekken.
– strooi er de suiker over, zet de schaaltjes in de oven en laat ze in ongeveer 20 minuten bruin en krokant worden
– serveer warm, eventueel extra met slagroom, vanillesaus of ijscrème

Frisgroene erwtensoep

Ingrediënten:
– 700 g verse of diepvrieserwten
– 2 uien, ½ stengel preiwit, 1 stengel selder
– 100 g boter
– 2 takjes tijm, 1 laurierblaadje, 1 teentje knoflook, 5 blaadjes munt, peper van de molen, zout
– 2 l kippenbouillon
– 100 ml room
– gerookte spekreepjes, croutons

Bereiding:
– maak de erwten schoon of ontdooi de diepvrieserwten
– snijd de ui, prei en selder grof. Smelt de vetstof en voeg de groenten toe. Voeg de aromaten (tijm, laurier, knoflook) toe en eveneens de munt. Laat alles even sudderen.
– voeg de erwten toe en bak ze eventjes mee
– bevochtig het geheel met de kippenbouillon. Laat alles 20 minuten gaar koken op een matig vuur.
– mix of blend de soep fijn
– haal de soep door een fijne zeef, breng op smaak met peper en zout, voeg de room toe
– serveer met croutons en afgebakken gerookte spekjes

 

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2014 A Touch of Rose
Top
Volg ons: