Soep met wintergroenten en gerookte makreel (recept van Dagelijkse kost)

Ingrediënten (voor 4 personen):
– 2 uien, 4 raapjes, 4 stronken witloof, 3 preistengels, 4 schorseneren
– 4 blaadjes laurier, 4 takjes tijm, peper en zout, 1 bussel bieslook
– 20 cl zure room, 1 koffielepel mosterd
– 3 liter groentebouillon, beetje vetstof
– 2 stukken gerookte makreel

Bereiding:
– smelt de vetstof, snijd de ui in grove stukken en stoof even aan
– schil de raapjes en snijd in blokjes, verwijder harde kern uit witloof en snijd in grove stukken. Maak de prei schoon en snijd het wit in stukken, schil de schorseneren en snijd ook in stukken. Stoof de groenten kort aan samen met ui (niet laten kleuren).
– bind de laurier en de takjes tijm met keukentouw tot bouquet garni. Leg dit bij de groenten en giet er warme groentebouillon bij. Kruid met peper en zout, laat op een zacht vuurtje volledig garen.
– verwijder vel en graat uit de makreel, verdeel in stukjes
– snipper de bieslook, meng met de zure room en breng op smaak met peper en zout
– haal het bouquet garni uit de soep, voeg de mosterd toe en mix met een staafmixer
– schep de soep in kommetjes, werk af met gerookte makreel en toefje bieslookroom

Wintergroenten met crumblelaagje

Ingrediënten (voor 4 personen):
– 400 g wortelen, 1 pastinaak, 200 g raapjes, 1 dikke prei
– 1 eetlepel olijfolie
– 150 g bloem, 100 g boter
– 3 tipjes smeerkaas
– peper en zout

Bereiding:
– schil de harde groenten en snijd ze in kleine blokjes. Maak de prei schoon en snijd in dikke repen. Verhit de vetstof en stoof de groenten gedurende 15 minuten, breng op smaak met peper en zout.
– maak de crumble: meng de bloem, de koude boter (snijd in kleine stukjes) en de kaas tot een kruimelige massa. Breng op smaak met peper en zout.
– verdeel de groenten over 6 ovenschaaltjes, bestrooi met de crumble. Zet 20 minuten in de oven tot korstje goudbruin is.

Ovenschotel met wintergroenten, noten en honing

Ingrediënten (voor 4 personen):
– 300 g koolrabi, 300 g zoete aardappel, 300 g aardpeer, 2 rode uien
– 2 appelen (type jonagold), sap van ½ citroen
– 2 teentjes knoflook, 2 takjes tijm, 2 takjes rozemarijn
– 150 g gemengde noten
– 250 g geitenkaas met korst
– 2 eetlepels honing, 2 eetlepels olijfolie, peper en zout

Bereiding:
– verwarm de oven op 180°C. Schil de groenten, snijd in gelijke stukken en kook beetgaar in 10 min. Giet af en laat uitlekken.
– schil de appelen, snijd in partjes en besprenkel met citroensap om verkleuring tegen te gaan. Vet een ovenschaal in, voeg groenten en geperste knoflook toe. Snijd de geitenkaas in dikke plakken en schik deze tussen de groenten.
– rits de tijm en de rozemarijn, hak de noten grof en strooi deze over de groenten
– besprenkel met honing en zet gedurende 15 min in de voorverwarmde oven

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2014 A Touch of Rose
Top
Volg ons: