AZ Rivierenland heeft een erkend programma oncologische basiszorg waarbij de patiënt centraal staat en de meest optimale medische zorg krijgt.

Daarnaast besteden we sinds jaren aandacht aan de niet-medische aspecten van de ziekte die het welzijn van de patiënt en dat van zijn naaste omgeving kunnen ondermijnen. Zo is er de psychologische ondersteuning om antwoorden te zoeken op talrijke vragen, en kan de sociale dienst de nodige thuiszorgvoorzieningen en financiële tussenkomsten regelen. De verpleegkundigen bieden aangepaste zorg en begeleiden de patiënt doorheen het gehele traject vanaf de diagnosestelling tot het beëindigen van de behandeling. Om voedingsproblemen tijdig aan te pakken, wordt er hulp geboden door diëtisten. Levensvragen die in de periode van ziekte naar boven komen, worden zorgvuldig opgevangen door de pastorale dienst.

Maar met ‘A touch of Rose’ kan het nog beter!

We kiezen resoluut voor een uitbreiding van bovenvermelde ‘integratieve therapie’.

Om het gehele welzijn van de patiënt en zijn omgeving nog extra te verbeteren, wordt een pakket van diensten aangeboden zowel op individuele basis als in groepsverband. Een aantal voorbeelden uit het huidige aanbod…

  • Zo helpt de psychologe met stresshanterings- of ontspanningssessies en zijn er ook door de verpleegkundigen begeleide groepsontmoetingen over bijvoorbeeld vermoeidheid.
  • Er wordt niet alleen individueel dieetadvies gegeven maar via kookworkshops geeft de diëtiste tips en concrete voorbeelden over gezonde energierijke voeding tijdens of na de behandeling.
  • Een gelaatsverzorging door een schoonheidsconsulente helpt de moeilijke periode even doen vergeten.
  • De kinesiste werkt samen met de patiënt aan zijn lichamelijke conditie zodat hij terug meer inspanningen aankan.

Zo zijn er nog vele extra’s die de patiënt en zijn of haar familie kunnen ondersteunen als de diagnose kanker gesteld wordt.