Ingrediënten pannenkoeken:
– 500 g zelfrijzende bloem
– 4 eieren, 3 dl melk en 3 dl water
– 2 eetlepels olie, snuifje zout
Werkwijze:
– meng de bloem met het zout, roer er de eieren onder en voeg geleidelijk de melk en 3 dl water toe. Mix tot een glad mengsel zonder klonters.
– laat het deeg even rusten
– verhit de olie in de pan, voeg een weinig deeg toe (dunne pannenkoeken), laat bakken tot de randjes van het deeg kleuren, draai en laat tevens de andere kant van de pannenkoek bakken
Ingrediënten boekweitpannenkoeken:
– 300 g boekweitbloem
– 2 eieren, 1 koffielepel zout
– 500 ml melk, 150 ml water
Werkwijze:
– zeef de bloem in een kom, voeg het zout toe en maak een kuiltje in het midden
– Breek de eieren in het kuiltje en klop los, voeg beetje bij beetje de melk toe en roer tot een glad beslag. Laat het deeg even rusten in de koelkast.
– voeg het water toe en bak dunne pannenkoeken
Tip : je kan ook pannenkoeken bakken met ½ zelfrijzende bloem en ½ boekweitbloem

Voor de hartige pannenkoeken: (lekker met boekweitbloem)

Vulling 1: spinazie, geitenkaas en spiegeleipannenkoek met ei en spinazie

Ingrediënten (per persoon): 80 g verse spinazie, 1 ei, 1 portie geitenkaas, peper en zout

Werkwijze: stoof de spinazie kort in een beetje olijfolie en kruid af met peper en zout. Schep de gestoofde spinazie in het midden van een boekweitpannenkoek. Kruimel er geitenkaas over. Vouw de 4 zijden van de pannenkoek naar het midden tot je een vierkant bekomt. Bak een spiegelei in een andere pan en schik dit bovenop de pannenkoek. Lekker met rauwkostslaatje. Ook lekker met Fetakaas, geroosterde pijnboompitten.

Vulling 2: met champignons, gerookte hamsnippers en geraspte kaaspannenkoek met kaas, hesp en champignons

Ingrediënten (voor 10 stuks): 100 g gerookte hamsnippers, 250 g verse champignons, 100 g geraspte kaas (gruyère of emmental kaas), vetstof en enkele lepels bloem om kaassaus te bereiden, peper, zout en nootmuskaat

Werkwijze: snijd de champignons in fijne plakjes en stoof ze gaar in enkele minuten. Maak een witte saus op basis van roux en voeg de kaas toe tot een dikke saus wordt bekomen. Breng op smaak met peper en zout, nootmuskaat en voeg de stukjes gerookte hesp en uitgelekte champignons toe.

Vulling 3: met spekblokjes, ui, paprikareepjes en geraspte kaas

Ingrediënten (voor 6 stuks): 100 g gerookte spekreepjes, 1 ui, 1 rode paprika en wat gemalen kaas

Werkwijze: snipper de ui, snijd de paprika in fijne blokjes. Bak de groenten samen met de spekreepjes even o. Doe de portie voor 1 persoon in een geoliede pan, giet er een lepel deeg over en laat gaar bakken. Plooi de pannenkoek in 2 en bestrooi met wat gemalen kaas.

Vulling 4: zoete pannenkoek met appel en rozijntjeszoete pannenkoek met appel en rozijnen2

Ingrediënten: 2 appels, scheutje citroensap, eetlepel honing of ahornsiroop, handvol rozijnen en snuifje kaneel

Werkwijze: schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in fijne plakjes. Besprenkel met wat citroensap, kruid met wat kaneel en laat de schijfjes even bakken. Meng de rozijntjes in het beslag en giet het beslag over de appelschijfjes. Laat het deeg gaar bakken, eventueel met wat honing besprenkelen. Opdienen met een bolletje vanille ijs.

Vulling 5: zoete pannenkoek met gestoofd fruitzoet pannenkoek met gestoofd fruit

Ingrediënten: sinaasappel, peer, gedroogde abrikozen, enkele druiven, … eventueel ahornsiroop

Werkwijze: week de abrikozen even in water, snijd het fruit in blokjes, voeg wat sinaasappelsap toe en laat het fruit gedurende 5 minuten gaar stoven. Schik het warme fruit op de pannenkoek.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2014 A Touch of Rose
Top
Volg ons: