De Pioenroos of Paeonia lactiflora

 

bloem 2

Het symbool van  ‘A touch of Rose’ is de pioenroos of de Paeonia lactiflora.

 

In de volksmond wordt dit de “roos zonder doornen, boerenroos, Pinksterroos” genoemd. Zij behoort niet tot de Rosaceae, maar tot de familie der ranonkels: Ranunculaceae.

Haar naam is afkomstig van de geneesheer van de Griekse god, Paeon, een leerling van Asclepius de god der geneeskunde. Hij genas een wonde bij Pluto en werd veranderd in een bloem om hem te beschermen tegen de jaloezie van Asclepius, die hem wilde doden.

De plant is licht toxisch, maar heeft medicinale eigenschappen, die echter niet wetenschappelijk bewezen zijn.

In Japan wordt de plant als drakenvoer beschouwd en eet men de bloemen als groente. Vierduizend jaar geleden werd ze reeds in China geplant vanwege haar geneeskrachtige eigenschappen.

De witte pioenroos wordt vergeleken met een mooie jonge maagd. Door de prachtige vorm verscheen ze al snel in de siertuinen van de welgestelde Chinezen en is ze het symbool van de liefde. Een bloeiende pioen in de tuin wordt daar gezien als een voorteken van geluk. Volgens de leer van Feng shui, de kunst van het plaatsen, moet een pioen bijvoorbeeld in het zuidwesten van een tuin geplant worden. Daar zal ze zorgen voor geluk, een goede relatie, huwelijk of romance. De pioen komt vaak terug in gedichten, schilderingen en afbeeldingen op porselein, op muren van interieurs.

De Benedictijner monniken uit Montecassino bij Napels telen de pioen in de Middeleeuwen in de kloostertuinen ten noorden van de Alpen. De monniken en nonnen en de Middeleeuwse chirurgijnen gebruiken de plant als middel tegen blaasstenen, geelzucht, krankzinnigheid en epilepsie. Ook hier, net zoals in China komt de plant al snel in de siertuinen, en terecht.

In het 14e eeuwse Engeland werden de zaden als keukenkruid gebruikt, afgetrokken in mede tegen nachtmerries en aan halskettingen gehangen als amulet. Van de wortel werden kralen gemaakt en kinderen scherpten hierop hun tanden. De wortels zijn opwekkend en krampwerend en werden in de volksgeneeskunde een populair middel voor hoofd- en zenuwklachten, zelfs tegen epilepsie.

In de christelijke symboliek staat de pioen, als roos zonder doornen, behalve voor rijkdom, heil en genezing ook voor vrouwelijke schoonheid. Vele afbeeldingen van de Heilige Maagd Maria zijn versierd met pioenen. In de 17de eeuw wordt ze vaak gebruikt in stillevens.

Niet alleen is de pioen prachtig van vorm, ze verspreidt ook een heerlijke geur. In de parfumindustrie wordt ze pas gebruikt sinds de tachtiger jaren van de 20e eeuw, door de toen pas ontwikkelde destillatietechnieken.

Bronnen.

* Plants for a future: edible, medicinal and useful plants for a healthier World. Paeonia officinalis L.

* Echte Pfingstrose (Paeonia officinalis), www.Gartendatenbank.de  

* Wikipedia eng., de. Pfingstrose.

* Echte Pfingstrose www.giftpflanzen.de

* Liber Herbarum II Erik Gotfredsen. Paeonia officinalis L.

* USDA Plants profile: Paeonia officinalis L.