Bladerdeegkerstboom met pesto

Ingrediënten:
– 2 vellen bladerdeeg, 1 ei
– groene pesto (of zelf pesto maken), enkele zongedroogde tomaten

Werkwijze: 
– rol een vel bladerdeeg uit op een met bakpapier beklede ovenplaat. Snijd er een kerstboomvorm uit: een driehoek met een stam.
– bestrijk het deeg met de pesto
– dek de boom af met een tweede vel bladerdeeg, snijd rond de met pesto besmeerde boom. Vorm met het teveel aan deeg een ster om bovenaan te plakken.
– maak aan beide zijden inkepingen om de takken van de boom te vormen. Zorg dat de takken 2 cm breed zijn. Draai elke tak spiraalsgewijs om en leg er enkele stukjes zongedroogde tomaat op. Bestrijk de boom met losgeklopte eierdooier.
– laat 20 min bakken in oven op 200°C, serveer lauw of warm

Kaascups met gerookte zalmmousse

Ingrediënten:
– 50 g geraspte kaas, 200 g gerookte zalm, 100 ml room, 100 g mascarpone
– lompviseitjes
– sap van 1 citroen
– 2 eetlepels dille, enkele takjes dille als versiering, peper en zout

Werkwijze:
– bekleed een bakplaat met bakpapier, leg er hoopjes van geraspte kaas op. Zet 6 min in de oven op 180° C tot de kaas goudachtig wordt en begint te smelten.
– haal de bakplaat uit de oven, wacht enkele seconden en schep de gesmolten kaas dan in een muffinvorm. Draai even rond en laat de cups hierin hard worden.
– doe de gerookte zalm, mascarpone, room, citroensap, dille, peper en zout in de blender en mix tot een gladde massa. Bewaar afgedekt in de koelkast.
– lepel de mousse net voor het serveren in de kaascups. Werk af met wat lompviseitjes en een takje dille.

Trifle van rood fruit, mascarpone en witte chocolade (recept van Dagelijkse Kost)

Ingrediënten (voor 4 personen):
– 450 g gemengd rood fruit (diepgevroren)
– 200 g kristalsuiker, vanillesuiker of vanillestokje
– 1 limoen, 2 eieren
– 250 g mascarpone
– 10  zoete droge  koekjes
– 50 g witte chocolade

Werkwijze:
– verwarm de rode vruchten op een matig vuur. Schep er  ½ van de suiker bij, knijp er limoensap bij en laat 10 min opwarmen. Giet het warme fruit door een zeef, houd fruit en sap apart.
– neem een mengschaal en voeg de rest van de suiker toe. Splits de eieren, houd eiwit opzij. Doe de dooiers bij de suiker en klop met een garde tot een bleke romige massa. Schep de mascarpone erbij en blijf kloppen tot het goed gemengd is. Voeg schraapsel van vanillestok erbij (of zakje vanillesuiker).
– klop de eiwitten stijf tot een stevig schuim. Spatel het eiwit onder het mascarponemengsel tot je een mousse verkrijgt.
– verkruimel de koekjes (eventueel kort blenden, er mogen geen brokjes achter blijven)
– werk in laagjes: schep in elk glas wat uitgelekt fruit, lepel er wat mascarponemousse boven. Verdeel er wat verkruimelde koekjes op, lepel er wat gezeefd sap over. Rasp er wat witte chocolade over en herhaal dit nogmaals.
– zet de dessertglazen nog even in de koelkast en dien koud op

Cakepops

Ingrediënten:
– maak zelf een cake of gebruik een kant en klare cake van 500 g
– 175 g bloemsuiker
– 90 g zachte boter, 2 eetlepels water
– 200 g chocolade: witte, donkere of gekleurde smeltchocolade
– gekleurde bolletjes, sterretjes, hagelslag, … satéstokjes    

Werkwijze:
snijd de donkere randen van de cake en verkruimel de cake. Meng de zachte boter met de bloemsuiker en beetje water tot een homogene massa. Voeg deze toe aan de cakekruimels en meng goed onder elkaar.
– laat 30 min opstijven in de koelkast
– verdeel in porties en rol balletjes (grootte pingpongbal), steek er met een stokje een gaatje in en laat 1 u opstijven in de diepvriezer
– smelt ondertussen de chocolade (au bain-marie of in de microgolfoven), doop de stokjes in de chocolade (laat even opstijven), draai  dan de bolletjes erdoor (zorg dat het hele bolletje van chocolade voorzien is) en versier met sterretjes, bolletjes … Presenteer ze vb in een stukje piepschuim.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2014 A Touch of Rose
Top
Volg ons: