Venkel-tomatensoep met zeevruchtenDSCN0091

Ingrediënten:

  • 750 g tomaten (ongeveer 5 stuks), 1 venkel, 1 ui, 1 wortel, verse peterselie
  • 100 g zeevruchten (garnalen, mantelschelpnoten, gepelde rivierkreeftjes, …)
  • 1,2 l kippenbouillon (3 kippenbouillonblokjes)
  • 2 eetlepels bloem, 1 eetlepel vetstof
  • peper en zout, 1 dl room

Bereiding:

  • snijd ui, wortel en venkel in grove stukken
  • verwijder de pitjes uit de tomaat en snijd in stukken
  • smelt 1 eetlepel vetstof, voeg de groenten toe en laat al roerend 3 min stoven
  • Strooi wat bloem over de groenten, meng even en voeg de kippenbouillon toe. Voeg eveneens de tomatenblokjes, peper en zout toe en laat 30 min koken. Mix de soep en laat doorkoken. Voeg de zeevruchten toe en warm nog even op. Breng op smaak met de room en versier met een stukje venkelgroen en/of vers gemalen peterselie.

Kalkoenrollade met veenbessen en appel (recept van Jeroen Meeus) DSCN0093

Ingrediënten:

  • 4 tot 6 dunne grote lappen kalkoenfilet (ongeveer 0,5 cm dik)
  • 24 dunne plakjes ontbijtspek, 500 g gemengd gehakt
  • 1 appel (Jonagold), 80 g veenbessen
  • 1 ei, 40 g paneermeel
  • scheutje olijfolie, peper en zout
  • eventueel kalfsfond, beetje room om sausje te maken

Bereiding:

  • schil de appel, snijd het vruchtvlees in kleine blokjes en laat even stoven in wat vetstof (niet tot moes!!)
  • doe het gehakt in een schaal, voeg het ei en paneermeel, alsook de stukjes appel en veenbes, breng op smaak met peper en zout en gemalen tijm
  • stamp de kalkoenfilet gelijkmatig dun met een vleesstamper, leg vervolgens 2 vellen aluminiumfolie deels over elkaar op een ovenplaat en smeer ze in met wat olijfolie
  • schik de lapjes spek in 2 rijen iets over elkaar op de aluminiumfolie, leg er de dunne lapjes kalkoenfilet over, kruid met peper en zout.
  • Schep het gehaktmengsel in het midden van het vlees, kneed tot een egale lange worst. Neem het vel aluminiumfolie onderaan vast en plooi over het vleesmengsel heen, maak de folie los van het vlees en let erop dat de kalkoenlapjes en het spek strak tegen de gehaktvulling kleven. Rol nu verder tot de gehaktvulling volledig ingepakt is met kalkoen en spek. Span de aluminiumfolie goed op en maak ook de zijkanten hermetisch dicht. Plaats de ovenschaal in een voorverwarmde oven gedurende 45 min op 180°C. Neem na deze gaartijd de rollade uit de oven, verwijder voorzichtig de aluminiumfolie en strijk het vlees met een borsteltje in met wat olijfolie en laat nog 15 min kleuren in de hete oven. Vlak voor het serveren, wordt de rollade in plakjes van 1 cm gesneden.
  • maak eventueel wat vleessaus, kan ook met champignonsausje

Pommes duchesse: Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met een snuifje zout. Giet ze af en maak er een zachte puree van, voeg een eierdooier toe en breng op smaak. Schep de puree in een spuitzak en spuit er toefjes mee. Zet even onder de grill tot ze mooi gekleurd zijn.

Serveer met gestoofd witloof, broccoli of boschampignons …

KerstkoekjesDSCN0073

Ingrediënten:

  • 150 g zachte boter, 150 g lichtbruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 400 g zelfrijzend bakmeel

Bereiding:

  • verwarm de oven voor op 180°C
  • voeg zachte boter, eieren, suiker, gemberpoeder, zelfrijzende bloem en een mespuntje zout door elkaar tot een soepel deeg
  • Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en rol het deeg uit tot een plak van ½ cm dik. Steek de koekvormpjes uit het deeg en laat bakken op bakpapier gedurende 10 à 15 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat even afkoelen en versier eventueel met poedersuiker.

Gespoten boterdessertkoekjes

Ingrediënten:

  • 250 g boter, 250 g bloemsuiker, 3 eierenDSCN0077
  • 1 zakje vanillesuiker, 440 g bloem
  • versiering : chocolade, pareltjes …

Bereiding:

  • roer de boter zacht en luchtig, voeg de bloemsuiker en de vanillesuiker toe
  • voeg de eieren een voor een toe, zeef de bloem en spatel er luchtig onder
  • doe het beslag in een spuitzak met een gekarteld spuitrandje, spuit verschillende koekjes (kerstkransjes …) op een met bakpapier bedekte bakplaat
  • bak de koekjes in een voorverwarmde oven gedurende 10 min op 190°C, eventueel eerst de versiering aanbrengen en dan afbakken
  • koekjes kunnen ook in chocolade gedompeld worden als afwerking

Smakelijk en fijne eindejaarsdagen !

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2014 A Touch of Rose
Top
Volg ons: