Stoofvlees met speculaas

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 800 g rundsstoofvlees
  • 50 g speculaas, 1 eetlepel bloem, 1 eetlepel mosterd
  • 2 uien, 2 laurierblaadjes, 1 rundsbouillonblokje
  • 30 cl bier (bruin)
  • bereidingsvet, peper en zout

Bereiding:

  • pel de uien, fruit de fijngesnipperde uien op een zacht vuur en laat zachtjes stoven
  • Bak ondertussen het vlees aan alle kanten bruin in de vetstof en kruid met peper en zout. Bestrooi dan de gare uisnippers met 1 eetlepel bloem, meng en giet het bier erbij. Voeg vervolgens het vlees toe.
  • Roer de aanbaksels los met 25 cl water, los het bouillonblokje erin op en giet deze oplossing eveneens in de stoofpot. Voeg laurierblaadjes toe.
  • Breng aan de kook, dek af en laat gedurende 1 uur sudderen op een zacht vuur. Roer regelmatig om. (Kan ook in de oven gedurende 1 uur in vuurvaste kom en dan hoef je er niet naar om te kijken.)
  • verkruimel de speculaas en doe de stukjes in de stoofpot, laat gedurende 10 min. stoven
  • serveer er gestoofde worteltjes en kroketten bij

Appeltaart met speculaas en vanille-ijs IMG_20161117_145825

Ingrediënten:

  • 1 vel bladerdeeg
  • 1 pak speculaas
  • 5 appels, 6 eetlepels appelmoes
  • 60 g koude margarine
  • 60 g bloem, 60 g suiker
  • amandelschilfers voor de afwerking

Bereiding:

  • Leg het vel bladerdeeg in een taartvorm en prik er gaatjes in. Bestrijk met appelmoes en leg er vervolgens een laagje verkruimelde speculaas op.
  • Maak het crumbledeeg: snijd de koude margarine in blokjes en meng met de bloem en suiker. Kneed tot een brokkelig deeg.
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in schijfjes. Leg de appels op de taart en verdeel de crumble erover. Bak de taart ongeveer 45 min op 180 °C. Bestrooi eventueel met amandelschilfers en laat nog 10 minuten bakken.
  • lekker met bolletje vanille-ijs

SpeculaaspastacakeIMG_20161117_144627

Ingrediënten (voor 20 kleine cakejes):

  • 100 g speculaaspasta, enkele stukjes speculaas
  • 50 g boter, 2 eieren
  • 75 g donkere kandijsuiker, 200 g zelfrijzende bloem
  • 2 eetlepels bruiswater, papieren bakvormpjes

Bereiding:

  • voeg de speculaaspasta samen met bakboter en laat samen smelten in de microgolfoven
  • voeg de donkere suiker toe en roer tot een homogene massa. Roer er een voor een de eieren door en voeg eveneens de zelfrijzende bloem en bruiswater toe. Verkruimel de speculaas en voeg toe aan het deeg. Goed mengen.
  • schep het deeg in papieren bakvormpjes, plaats in voorverwarmde oven op 180 °C en laat ongeveer 15 min bakken
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2014 A Touch of Rose
Top
Volg ons: